30 September 2013

Ending-: Part 1 : Sebelum & Selepas Chicken Pox

 Here is Part 1(Konon sambungan entry hari tu..)....

AlhamdulilAllah  :) almost recovered sepenuhnya from Chicken Pox .It really suffer when you got chicken pox after you miscarriaged.Tapi doesn't matter sebab sakit itu kifarah dosa kita yang telah lalu.Here is some flash back and experienced masa dapat chicken pox hari tu

Sebelum
Day before kena chicken pox memang ada tanda-tanda seperti di bawah. Kebetulan that time a few of my nephew attacked by this sickness

Tanda masa dapat Chicken Pox:
  1. Badan Mengigil
  2. Demam
  3. Jerawat berair di badan 
Cara Merawat 

For sure kena pergi jumpa doc kan , so masa jumpa doc, doc bagi colamin lation, panadol and ubat gatal.Kalau nak healkan dengan cepat better request for  aciclovir-bagus untuk mengurangkan pembiakan virus dan normally bila pergi gov klinik kita akan dapat jugak antibiotik.Jangan lupa minum air kelapa jugak.

During that time memang kena berpantang.Jangan ngada-ngada nak makan kicap, telur ,ayam, seafoood, makanan bergoreng dan berminyak because its will make your body become suffer.Banyakkan minum air masak, mandi dengan bersih. Make sure kuarantin diri daripada berjumpa dengan orang, sebab it easily  merebak melalui udara.

 Selepas
Now after 3 weeks baru owhk, even memang banyak parut dan bekas di sana sini..So as suggested by this video , ada a few way macam mana nak heal all the scar yang ada, lebih-lebih lagi kat muka kita Tapi I just guna  a few tips je dari video dia atas: 

  • Bedak sejuk (Bantu mempercepatkan pengeringan bintik cecair )
  • Dermatix ( boleh dapatkan di farmasi, guardian or watson jugak- this one for removing scar -harga agak mahal jugak around RM 40-60)
  • Bio Oil (juga untuk help you to remove scar)










































































































































Sebelum & Selepas

Time ini sangatlah down tengok muka sendiri..:( Semasa (Day 5)

Eh-eh..abaikan yang sebelah itu.........:P Inilah : Selepas (Day 20)
Banyak lagi scar kat muka tu kan..Ntah bila nak hilang pun tak tahu..:(

Ok done. ini adalah pengalaman sendiri dapat chicken pox, every of us have their own way to treat chicken pox rite, mungkin cara kita tak sama, tapi tak apalah moga ada info yang berguna dalam entry ini..:) ....

Thank You sudi scroll sampai habis....

Ok bye

4 comments:

nZaOdonut said...

aritu jumpe dah baek kan As..??huhu
kuat semangat kamu :)

pssstttt...ak x penah kne lagik ciken pox nih...huhuhu takottt nye :(

kuepelita said...

kite dah penah kena masa darjah 4 or 5 rsanya..ya ampun hanya Allah saje yg taw..parut kt bdn ade lg smpai skrng..huhuuhu

Miss Red said...

NZA: yup dear..gegeh nk cepat sembuh sebab nak dating ngan encik husband...

Miss Red said...

kuepelita: yup..sadis...the worst experience in my life....tp tak apa dah lepas...ada hikmah..