09 April 2013

Tips Penjagaan Kereta

Salam semua.Mengundi jatuh pada 5.05.2013

Dah lama tak share tip atau petua.So nak post sikit pasal penjagaan kereta: 

Huh..Even kereta tak dapat lagi (patutnya dapat last two weeks lagi, tapi disebabkan masalah yang tidak dapat dielakkan kereta Ms As kena postponed masuk kilang).(.adoi..hilang dah persaan teruja..teruja nak dapat kereta owhk..)..., tapi dah excited sangat nak drive..Walaupun dalam hati hanya Allah je yang tahu perasaan orang yang tak confident nak drive ini .Mana taknya dapat lesen dah dekat 5 tahun, tapi drive boleh di kira lagi dengan 5 jari...(tolong-tolong)


So maybe tips ini berguna bagi newby driver macam Ms As supaya prestasi kereta mantop sentiasa..(cehhh)..:P:

1. Jangan guna minyak enjin anda melebihi dari tempoh yang disarankan seperti dalam panduan dari pengilang kereta anda. Menggunakan minyak enjin bermutu tinggi juga dapat memastikan enjin kereta anda sentiasa dalam keadaan baik

2. Tukar penapis udara kereta anda dengan kerap, terutamanya bila jalan yang anda lalui selalunya kotor dan penuh berdebu

3. Pastikan tayar anda sentiasa dalam keadaan yang baik dengan tekanan angin yang mencukupi. Pastikan bunga tayar anda cukup dalam (tidak botak). Bersihkan debu-debu yang melekat pada brek di bahagian tayar anda

4. Periksa bateri kereta agar sentiasa dalam keadaan baik. Terminal bateri kereta anda perlulah sentiasa bersih. Gunakan berus jika perlu.

5. Sebagaimana enjin kereta anda perlu bersih, begitu juga bahagian luar badan kereta anda dan bahagian dalamannya, sentiasa dibersihkan untuk mengekalkan "rasa seperti baru" kereta anda. Gunakan pencuci kereta yang sesuai agar kereta anda bukan sahaja bersih, tetapi mendapat perlindungan dari kesan calar dan faktor cuaca

6. Selepas menghidupkan enjin kereta anda, biarkan seketika lebih kurang 20 hingga 30 saat sebelum menukar gear, paling kurang pun 10 saat. Ini untuk melancarkan pergerakan minyak sebelum memulakan perjalanan. Anda tidak perlu menghidupkannya sehingga 15 minit, tetapi apabila anda mula memandu berikan enjin anda sedikit masa untuk "warm-up" sebelum menekan enjin anda ke RPM yang lebih tinggi

7. Gunakan produk khas penjagaan kereta anda untuk melindungi cat kereta anda, setiap enam bulan. Produk ini boleh mengelakkan kotoran dan bahan tercemar dari melekat pada kereta anda.

8. Jangan biarkan kereta anda bergerak dengan tangki minyak yang hampir kosong. Tangki yang hampir kosong menambah peluang untuk kotoran, air lembapan dan karat memasuki sistem pembakaran kereta anda.

9. Pastikan anda memahami sistem kereta anda selepas anda membelinya dan mengetahui perkara-perkara yang perlu anda ambil perhatian bagi mengelakkan masalah serius pada kereta anda dan memanjangkan jangka hayatnya. Bertanya kepada pakar kereta anda juga dapat memberikan anda tips yang sesuai dengan penjagaan kereta anda. 

Hope tips ini berguna

Ok bye.

Sumber : Di sini 

2 comments:

Anonymous said...

Keira KnightleyA popular leather that falls between calfskin and side leather in cost is kidskin which comes from young goats. This type of leather is generally used for better quality womens shoes. A common type of kidskin leather is that which we know as suede which is created by using different chemical and natural treatments.[url=http://www.cheaptomsbuy.com]Cheap Toms sale[/url] Julia RobertsAn invoice number from the original order must be written on the form. Please contact us if you need help locating the invoice number. [url=http://www.onlinetomsoutlet.com]Toms Shoes Outlet[/url] Most high quality shoes sold today are still made of leather just as they have been for centuries. Leather is still the material of choice for its durability and flexibility. Some leathers are more desirable than others and in this article we will go over some of the qualities of different leathers and how they are used. What Makes Toms Shoes So Popular [url=http://www.tomsfans.com]Toms Oultet Store[/url] Most high quality shoes sold today are still made of leather just as they have been for centuries. Leather is still the material of choice for its durability and flexibility. Some leathers are more desirable than others and in this article we will go over some of the qualities of different leathers and how they are used. Going for the same price as Sperry Top-Sider Largo, Tretorn are currently available from Zappos. They have a classic shape reflected by Tretorn in a feather-light canvas, they come with a rubber sole that is PVC free. The major difference between these and the Sperry Top-Sider Largo is that Tretorn have a low-slung profile and care-free attitude expressed by the makers intentional removal of the roping common with espadrilles. A truly Swedish invention.
Relate Post
[url=http://www.ryltat.ru/forum/index.php?fid=2&id=023102&page=407#m4063]toms sale high quality for you discount buy[/url]
[url=http://boards.bravotv.com/index.php?showuser=562761]cheap toms high quality for you discount buy[/url]

faizul badri said...

Salam, kalau kereta kita ada calar- calar, boleh gunakan produk:
Fix It Pro - Scratch Remover...
Kesan calar boleh hilang dengan sekelip mata, kena cuba baru percaya. Just kongsi info..cubalah layari:
http://www.muslimchoices.com/?p=scratch_remover&s