01 March 2012

Yang mana satu?? Make Up...Mark Up, Marc Anthony,Make Over, Maka pen..hmm

Make Up...Mark Up, Marc Anthony,Make Over, Maka pen...(haha apa yang sedang di merapu dan ikan kerapukan itu..owh...)

Sejujurnya memang Ms As memang tak suka make up(Tak ada pun barang make up dalam simpanan).Malu nak mengaku...hahahh.Rasa sepanjang hidup ini hanya beberapa kali make up (itu pun atas ticket dinner and Konvo)

Make Up Betul-Betul (2 kali kot(Time Diploma and degree for dinner haritu)
Make up Main-main (Time konvo)

Reason:
1.Tak suka dan tak minat make up ni(Serius owhk)
2.Kulit muka sensitif owhk (Tak berani nak conteng apa-apa warna di muka)
3.Nak beli tapi mahal (membazir je )Bukan pakai pun kan


So sekarang nak belajar make up dengan cara yang betul

Reason:
1.Nak nampak Cantik dan More Confident
2.Nak mematangkan muka yang agak kebudak-budakan ni

So ni tips cara make up dengan betul/sederhana:

1. Bersihkan wajah anda terlebih dahulu. Gunakan bedak asas dengan warna yang sesuai dengan jenis kulit.
2. Untuk bahagian mata, guna pembayang mata (eye-shadow) berwarna coklat pada kelopak mata, dan penggaris mata berwarna hitam pada lingkaran mata atas dan bawah.
3. Untuk menambahkan seri mata, sapukan maskara. Cara yang berkesan ialah membiarkan mata terbuka bagi memudahkan pemakaiannya. Teknik solekan ini untuk menghasilkan mata yang lebih galak dan ceria.
4. Sapukan pemerah pipi berwarna coklat pada tulang pipi dengan mengarah ke atas secara tipis untuk kesan semulajadi.
5. Gunakan gincu berwarna lembut dan diakhiri dengan pengilat bibir agar senyuman tampak lebih menawan.

credit to wanita sihat.com

Yang ini Cara Membersihkan Make Up dengan betul

Langkah 1: Cuci Tangan
Langkah 2: Ikat Rambut Anda
Dengan mengikat rambut, selain lebih mudah membersihkan, wajah anda juga akan terhindar dari kotoran yang mungkin melekat pada rambut.
Langkah 3: Bersihkan Makeup
Jika menggunakan makeup, ada baiknya jika anda membersihkannya dahulu dengan make-up remover sebelum mencuci muka, agar produk pencuci boleh bekerja lebih efektif. Pilih make-up remover berformula lembut, yang sesuai dengan kulit anda. Bersihkan bahagian mata terlebih dahulu.
Langkah 4: Basahkan Muka
Percikkan sedikit air suam ke wajah anda agar pori-pori lebih terbuka. Dengan cara begitu, produk pencuci boleh membersih lebih mendalam.
Langkah 5: Menggunakan Sabun Muka
Picit sedikit pembersih muka pada telapak tangan atau sponge. Gosokkan di telapak tangan hingga berbuih, dan usapkan secara lembut dengan jari-jari tangan atau sponge ke seluruh wajah, mulai dari dahi, hidung, pipi, dagu hingga leher. Usap lembut wajah dengan gerakan memutar selama beberapa minit.
Langkah 6: Membilas
Basuh muka dengan air beberapa kali hingga sisa-sisa sabun tak terasa lagi di wajah. Gunakan air suam agar pori-pori tertutup dan melancarkan sirkulasi darah. Kemudian, keringkan dengan tuala bersih
Langkah 7: Gunakan Toner
Bagi anda yang memiliki wajah berminyak, sangat disarankan menggunakan face toner setelah mencuci muka. Toner berfungsi membersihkan sisa makeup, kotoran dan minyak yang mungkin masih tertinggal meskipun telah dicuci dengan sabun muka. Toner juga berfungsi mengecilkan pori, menghilangkan minyak dan menjernihkan kulit. Usapkan toner secukupnya ke wajah dengan kapas.
Langkah 8. Lembapkan Kulit
Oleskan moisturizer atau face cream berbahan dasar air setiap kali selesai membersihkan wajah, agar wajah selalu terjaga kelembabannya. Pastikan juga bahawa anda menggunakan pelembap yang sesuai jenis kulit.

Credit to wanita sihat.com

Tapi Kecantikan hati dan budi lagi penting dan harus dipelihara dan pulihara sesungguh-sungguhnya

“Kalau hati baik, wajah sentiasa cantik. Kalau budi pekerti baik, indahlah diri kita.”



Less is more ...Beauty comes from inside

Owkh Done:Moga Bermanfaat..(^_^)

2 comments:

Alia Rahmat said...

err... kita nak apply eye liner pun tak berapa nak lepas =='

Miss Red said...

untungla..akak eyeliner pun non ado.................................T_T..ok bye