01 March 2012

Wei Dah Pinjam Barang Orang Buat La Cara pinjam!!$%#%TY&*I

Korang pernah tak di marahi oleh sesiapa sebab korang memang tak bertindak sepatutnya pada barang yang ko pinjam.


Contohnya(Tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang masih ada)

Tudung:


Korang tetiba rasa nak pinjam tudung dia la. Dia pun bagi greenlight dan greencsreean (eh apa tu...aku pun tak tahu). Ialah ko dah la pinjam tudung dia.Dah pun nama peminjam(Nak beli tak mampu agaknya nak  pinjam tudung orang) tapi berani pulak nak lipat sikit owning tudung dia bagi cantik la kononnya. And orang yang ko pinjam tudung tu punyala marah dan berapa kali tegur ko depan sesiapa yang lain.

Mahal tau tudung yang aku beli ini (Siap bagi tahu harga lagi)

Aku tak suka la orang buat tudung aku macam ni (sambil buat muka macam ko dah tikam dan sakitkan hati dia)

Selama ni aku jaga tau tudung aku baik-baik ...( Sambil buat muka..)

Tudung ni la paling aku sayang..(Dalam hati dah nak nangis ni...)

bla...bla....bla....
Owhk Sentap....

(Sumpah la aku tak kan pinjam barang kau lagi........Menyesal sungguh.Rasa macam nak cabut je tudung ni....dan kalau boleh nak bayau balik harga tudung kau) dan mesti korang rasa macam nak lari je kan waktu tu...

Relax-Relax beb:

Mungkin juga Tips ni berguna:

1. Bila pinjam barang orang buat la cara pinjam.Jangan nak buat macam harta kau sendiri(padan muka la kau)
2. Sebaik-baiknya dalam apa keadaan sekali pun (kalau bukan dah namanya terdesak jangan nak ngada-ngada pinjam barang orang.Even dia memang orang yang paling rapat dengan kau.So gunala apa yang sedia ada.Buruk-buruk pun barang kau dan harta kau kan
3. Hormatila dan sayangi barang si peminjam sebab setiap barang mempunyai sentimental value kan pada diri masing-masing
4.  Bila orang dah bagi ko pinjam bermakna dia memang trust dan yakin ko boleh jaga barang dia baik-baik.So jangan khianati kepercayaan itu..Jika tidak..memang ko akan disentap ad tersentap tak sudah
5. Bila dah pinjam tu jangan lupa ucap terima kasih,syukran kat si peminjam dan sebaik-baiknya letaklah barang yang kau pinjam di tempat yang sepatutnya

 

Ok done:

Cukupla 5 tips ni.Moga membantu.Tak payah nak sentap-sentap lagi tau.Lets Forgive nad Forget.




4 comments:

naf. said...

yepyep nice tips:)

Miss Red said...

thank you naf ...(^_^) tips tetiba je ni..

Alia Rahmat said...

atas tu macm pengalaman sendiri je ^^


#nice sharing kak :)

Miss Red said...

owhk..akak memang tak pandai tipu...memang itu akak akui......(^_^)