19 March 2012

Bila korang dapat kawan yang suka sangat simpan rahsia apa yang korang perlu buat??

Bila korang dapat kawan yang suka sangat simpan rahsia apa yang korang perlu buat??

Mesti korang rimas kan dapat kawan yang memang suka berahsia pasal diri sendiri dan kelurga serta kaum kerabat yang ada .

Tapi yang peliknya perihal kau dan keluarga serta kaum kerabat yang lain semua dia nak bongkar dan terjah sampai ko rasa nak siap-siap  tulis essei je kat dia sebelum dia nak soal kau (^_^) 

Actually sangat bagus berpersonaliti sedemikian.Menjaga Rahsia dan amanah keluarga dan diri

Tapi memang korang akan terasa/sentap dengan mereka ini.Terutamanya mereka yang sangat rapat dan dekat dengan hati korang.Korang berkongsi rasa dan cita/cinta dalam banyak perkara.Tapi yang pasti korang bukan antara mereka yang terpilih untuk dikongsikan berita gembira tersebut.

Contoh:

Korang nak buat benda baik ni:

Nak sambung belajar pun kau nak rahsiakan (Tak faham aku)
Nak Mendirikan masjid pun sama (Konon nak buat kejutan,padahal tinggal tunggu masa je nak diijabkabulkan)
Bila ada ahli keluarga  sakit pun kau tak nak bagi tahu (Bila dah  masuk hospital baru berita disebarkan)
bla bla...

So ini antara tips yang boleh korang lakukan:

1)Fahamilah mereka.Jangan Cepat membuat kesimpulan.Itu buruk sangka namanya(Allah tak Suka)
2)Setiap perkara yang ingin dirahsiakan  pasti ada sebab yang kita tak mungkin tahu.So Just Respect their Decision,if you want them to respect yours.
3)Mudah.Dalam Hidup ada banyak perkara kita tak perlukan sebab dan penjelasan .
4)Hormati pilihan mereka.Banyak lagi isu-isu penting yang perlu kita tahu,daripada sibuk menjaga tepi kain orang kan (terasa aku..^_^)
5)Doakan yang terbaik untuk mereka

Nah 5 tips je!!!!.Rasa tips di atas macam buget perfect sangat la.Susah-susah sangat pikir je macam ni. kot:

Dah  memang perangai dia macam tu,bukan Dibuat-buat pun .So Membazir masa je kau nak fikir pasal orang yang semulajadinya memang begitu (^_^) hehe

Again What comes around will definitely comes back

Mood: Malas gila nak buat Assingments

6 comments:

Mak Wardah said...

Adakala kalau terlampau dirahsiakan akan wujud rasa tersisih...

Miss Red said...

Mak Wardah : Yup (sangat terasa),tapi itu adalah ahak masing2 kan.....^_^

puden said...

printer da ok da ms as?

Anonymous said...

suka berahsia tp suka bercerita tanpa disedari... (",)

Miss Red said...

Anonymous;^_^yup i love to write..coz writing is therapy for me..its works...Belief me..

Brutalistics said...

haha..cm kenal jer ....