05 February 2012

Dalam mengenangmu Oh Muhammad Rasulullah. : Salam MauliduRasul

Salam Maulidurrasul 2012

Ya Allah rasa berdosa..sepanjang hari maulud nabi ni asyik tido je...Gara-gara penat berjimba dan beroliday di negeri penuh dengan sejarahnya dengan sahabat yang terchenta dunia dan akhirat itu

Cuba untuk mencari mood yang ntah mana hilang.Mungkin di bawa  pergi  ombak water world(ombak tipu-tipu je) dan perasaan takot hampir lemas di gigi kolam gelongsor di sana...arghhhhhhhhhhhhhhhh benci..

Pagi tadi seboleh-bolehnya nak pulang jugak  ke rumah ku syurga ku.Sebab kepala dan rasa hati yang berkecamuk di sana.So pulang dengan harapan untuk meraikan sambutan maulidurrasul dengan memperbanyakkan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhamad s.a.w .(Misi incomplete).Last-last bukak video ceramah maulud nabi dan dengar selawat nabi kat you tube je la.


 Oh Muhammad Rasulullah.
You bring the light to the entire world,
You bring the hope into human lives.

Your face is bright like the shining moon,

Lighting up darkness of the night,
We are here, we think of you,
Oh Muhammad Rasulullah.

The coming of you make the brightest day,

Shining through along the way,
You bring the love of Al Islam,
You are the symbol of unity.

You bring the light to the entire world,

You bring the hope into human lives.

You lead us to the way of truth,

Oh Muhammad,
Oh Muhammad Rasulullah.

Well my friends the time has come,

To have some peace and serenity,
From the love of Rasulullah ,
Oh Muhammad Rasulullah.
by Raihan

Rasulullah
Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pengorbananmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yang tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya

Tak terjangkau tinggi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran

Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu

Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan rasul sebagai pembela 

 by Hijaz

 Marilah  Kita sentiasa bermuhasabah diri.....Terus memperbanyakkan selawat dan rasa cinta kasih,rindu dan sayang ke atas Nabi Muhamad s.a.w ......................

“ Berselawatlah kamu kepadaku, kerana selawat itu menjadi zakat (penghening jiwa pembersih dosa).”
 Hadith Riwayat Ibnu Murdawaih

Dalam kitab Ibnu Farhun Al-Qurthubi dinyatakan bahawa membaca selawat kepada Nabi Muhammad s.a.w mengandungi 10 macam faedah dan mendatangkan kemuliaan iaitu:

  • Memperoleh selawat dari Tuhan Penguasa Alam.
  • Memperoleh syafaat dari Nabi Muhammad s.a.w.
  • Memdapat pimpinan dari malaikat yang baik baik.
  • Menghapuskan dosa.
  • Mendapat pertolongan dan tercapai keperluan hidup.
  • Mempunyai perbezaan dengan orang munafik dan kafir.
  • Memperoleh nur zahir dan batin.
  • Mendapat keselamatan dari azab neraka.
  • Membolehkan memasuki syurga.
  • Memperoleh ucapan selamat dari ALLAH s.w.t.
“ Barangsiapa berselawat kepadaku satu kali, maka ALLAH menurunkan rahmat kepadanya sepuluh kali.”
 Hadith Riwayat Muslim


Mood: Muka gatal sangat-sanagt.,tulun2............lepas mandi manda di sana........................................................owh..................................................................(T______________T)


2 comments:

pudin said...

Refresh balik ni ..kalo x, lupe.. Like this entry, thank you so much ..!!

Miss Red said...

Pudin:Thank you................................Ms As pun banyak kali refresh jugak....