26 December 2011

Maaf NURINSPIRASI Vs Kulit Sensitif!!

1.Saya rasa bersalah sebenarnya,sebab tak menjalankan amanah dan responsible yang telah disuratkan. Ternyata saya telah gagal dan gagal .Mungkin jugak saya punya beribu-ribu alasan sebab saya masih lagi seorang pelajar yang sedang jatuh cinta dengan Hencik Master dan faktor famili banyak menghalang saya untuk terlibat secara aktif berpesatuan di kampung....
Ya
Memang Nama INSPIRASI Saya yag Cadanagkan
Atas usaha Kami semua(yang time itu masih satu hatinya)
Apatah logo dan tangan itu adalah dari tangan saya
Tangan itu juga yang menjulang bara adalah tangan saya
Stress dan Rindu sebenaranya..
Saya Mohon Maaf........
Banyak sangat memberi alasan !!!!!daripada terus menabur Budi..
Tahniah..

2.Alamak bangun-bangun je tido tengok kulit Muka Ms As kering dan mengelupas..Pastu merah-merah beb(Macam pakai blusher gamaknya).

Jenis-Jenis Kulit
Kulit Normal

Ini semua memng kategori Kulit Ms As
Kulit Kering
Kulit jenis ini biasanya kurang berminyak / lembab atau kedua duanya sekali. Keadaan ini disebabkan oleh kelenjar minyak yang kurang aktif atau terdedah pada penghawa dingin ( air–conditoner ), pembersih muka yang beralkali tinggi ( sabun mandi yang buih berlebihan ), kurang minum air dan ubat - ubatan ( medications – Roaccutane ).

Kulit Berminyak
Kulit jenis ini biasanya kelihatan tebal dengan pori pori terbuka. Ia kemungkinan bermasalah ( jerawat - akibat penyumbatan pada pori pori) kerana kelenjar minyak terlalu aktif menghasilkan minyak yang berlebihan pada permukaan kulit. Disampig itu, faktor hormon ( remaja ), cuaca yang panas dan makanan yang berlemak tinggi juga boleh menyebabkan kulit berminyak. Kebaikan kulit sebegini adalah ia melambatkan proses penuaan.
Kulit Bermasalah
Kulit bermasalah mempunyai ciri yang sama seperti kulit berminyak iaitu kelenjar minyak terlalu aktif. Faktor hormon ( remaja ) merupakan salah satu punca minyak berlebihan. Jerawat terjadi apabila pori pori yang mengeluarkan minyak berlebihan akan merangsang pembiakan bakteria.

Inilah yang menyebabkan jerawat (acne) timbul. Oleh itu, pembersihan yang sempurna amat digalakan. Hormon yang tidak seimbang ketika  berlakunya pengaliran haid menyebabkan pertumbuhan jerawat pada bahagian mulut, dagu dan dahi – ini hanya sementara waktu.


Kulit Sensitif & Alah
Jenis kulit ini sangat peka terhadap rangsangan factok luar. Misalnya perubahan cuaca,ia boleh mengakibatkan kulitnya pecah-pecah, memerah dan pedih. Kesalahan penggunaan kosmetik akan mempengaruhi kulit tersebut. Perhatikan betul-betul kegiatan harian kita , terutama apa yang kita makan, jenis produk ,skin care yang kita  guna dan keadaan persekitaran,tempat kita selalu lepak,kerja dalam aircond, panas terik atau banyak lagi faktor persekitaran


So cara Mengatasi
!! !!
Jaga pemakanan anda sentiasa ok
Tenangkan Diri anda
Be Cool..
(T__T)

Dulu--------------Sekarang------Now Dulu balik............
(T________T)
Ada apa-apa petua tak nak share dengan Ms As??
 
Thank You Sudi Baca

3 comments:

kami org sblah kampoong anda...haha said...

ish3..ptt la jln kt kmpooong anda tu mcm.......tut..... giler...nk naek 40km/j pon ssh...ish3.....ish3.....ish3.....

Miss Red said...

haha.pnjng gile name..........................................boleh buat satu etry..mcm tu jgn la masuk kmpung saya...elakkan...heh

Hencik feraRi said...

ahahahha...! ade jugak name gtu ek...

Ms red, Kulit sensitif, antibodi lembik la tu.. Ahahha.. Da taon baru masehi da ni, boleh je kan kalo ucap happy new year? Boleh ke? Ke x boleh ek...