28 December 2011

Kelebihan Surah Ar- Rahman

sO apa kelebihan baca dan amalkan surah ni
Surah Ar-Rahman

Imam Ja’far Ash-Shadiq (Sa) Berkata:
“Barangsiapa yang membaca Surah Ar-Rahman, dan ketika membaca kalimat ‘Fabiayyi Âlâi Rabbikumâ Tukadzdzibân’, Ia Mengucapkan: Lâ Bisyay-In Min Âlâika Rabbî Akdzibu (Tidak ada satu pun nikmat-Mu, duhai Tuhanku, yang aku dustakan), Jika saat membacanya itu pada malam hari kemudian dia mati, maka matinya seperti matinya orang yang Syahid;Jika membacanya di siang hari kemudian mati, maka matinya seperti matinya orang yang Syahid.
(Tsawabul A’mal, Hlm 117)
Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Barangsiapa yang membaca surah Ar-Rahman, Allah akan menyayangi kelemahannya dan meredhai nikmat yang dikurniakan kepadanya.” (Tafsir Nur Ats-Tsaqalayn 5/187)


Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata:
“Jangan tinggalkan membaca surat Ar-Rahman, bangunlah malam bersamanya, surat ini tidak menentramkan hati orang-orang munafik, kamu akan menjumpai Tuhannya bersamanya pada hari kiamat, wujudnya seperti wujud manusia yang paling indah, dan baunya paling harum. Pada hari kiamat tidak ada seorangpun yang berdiri di hadapan Allah yang lebih dekat dengan-Nya daripadanya. Pada saat itu Allah berfirman padanya: Siapakah orang yang sering bangun malam bersamamu saat di dunia dan tekun membacamu. Ia menjawab: Ya Rabbi, fulan bin fulan, lalu wajah mereka menjadi putih, dan ia berkata kepada mereka: Berilah syafaat orang-orang yang mencintai kalian, kemudian mereka memberi syafaat sampai yang terakhir dan tidak ada seorang pun yang tertinggal dari orang-orang yang berhak menerima syafaat mereka. Lalu ia berkata kepada mereka: Masuklah kalian ke surga, dan tinggallah di dalamnya sebagaimana yang kalian inginkan.”
(Tsawabul A’mal, hlm 117).
Sumber (klik Sini)wow !!!
ni baru surah-Ar-Rahman surah-surah yang lain tu lagi macam mana pulak?
ok

pengsan

*^&^*

4 comments:

blog cool said...

sayew pown sewke bawce juwgak...feewl calm n comfort

Miss Red said...

awak dan saya sama la..sape awak sebenarnye.....................heh..tet..(^_^)

Hencik feraRi said...

mintak sharing...

Zana Luvcolour said...
This comment has been removed by the author.