29 November 2011

Jomlah minum!!!! Habatussauda...(^_^)

Hari tu dengan muka penuh  Gegeh  dengan badan yang malas gila nak pergi post office (amik dana diASB)  di PKNS sebab kena redah sorang-sorang .Sampai PKNS pun dah nak pukul 10 am..Pung pung Pang....sampai ngak kat Post Office PKNS.Terus amik nombor-----isi form----rupa-rupanya salah form(form masuk dana yang saya isi)-----amik lagi form yang betul-----isi lagi----------(^_^) ..----Done

Ok jalan-jalan lagi.Nampak baju yang sopan-sopan and comel-comel (memang geram tengok) Nak je beli.Tapi Dana itu harus saya guna bila perlu.Ok jalan laju-laju lagi pergi menapak k PAS (Plaza Alam Sentral).Pusing situ dalam 15 minit..Cuci-Cuci mata/Window shopping je..(T_T).Kemabali semula ke PKNS......----Makan nasi lemak telur (alas perut yang 1 malam tak di beri  makan)---Pergi ke Bank Islam ---and then last pergi ke kedai buku Ilmuan yang paling best-----Belek-belek buku dalm 10 minit--Serius rasa nak je beli tapi Dana tak cukup beb--Last-Lasy Saya Beli Habatussauda Madu (RM 12.00)(nasib bek murah je harga dia)

Actually nak cerita pasal Habatussauda je...!! terus melalut ceita journey to PKNS Last Week (^_^)

So Memang dah lama nak beli Habatussauda tapi tak rasa nak minum.
So bila dah beli dan dengar macam-macam penyakit sekarang terus GAGAHkan diri untuk 
minum..
Apa itu Habatussauda
Santek kan bunga dia (^_^)
Habbatus Sauda adalah sejenis tumbuhan yang berbunga secara tahunan.Ditanam secara meluas di Afrika utara terutama Mesir, di selatan Eropah di Syria dan India pun ada.Bijinya berbentuk segi tiga.Mengandungi minyak yang banyak.

Inilah bijik dia (^_^)
Hadis dan Kajian tentang Habatussauda 

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda …… merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.

Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.

Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).

Khasiat Lain?
Meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit)
Bagus untuk penyakit asma
Menghalang pembentukan sel-sel tumor.
Mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella
Mengurangkan radang (bengkak).
 Mengatasi gangguan tidur dan stress
Menggalakkan pengeluaran susu-

Sekarang dah ada dalam bentuk capsul tau (Baru tahu..so memang jakun sikit)
Saya minum kopi ini je  sekarang.minuman harian sebelum pergi kerja..(^_^).Ok la kot  ...

Nak tahu dengn lebih lanjut boleh klik situ sini sana sini  
Credit to Source INI ,INI, INI

P/S:Bila minum: Rasa macam air nescaffe je ..Tapi sekarang bila dah amalkan rasamacam bertenaga pulak pagi-pagi ni.Selalu kat office sumpah pagi-pagi dah menguap je!!!  (^_^) hehe
Sorry entry selalu panjang-panjang.Semoga bermanfaat (^_^)

7 comments:

AliaJustea said...

alia penah minum jugak , tapi bukan kopi , dia punya jus . serious sedap gila . dah suruh mak beli lagi , tapi tak beli pongg .

Anonymous said...

Banyak entry yang dah terlepas, agak busy lak skang ni, but i still follow... (",) Habbatus sauda is the best...

Miss Red said...

Anonymous: xpe...tertungu2 jugak comment drp kamoo..btw...jom sama2 amalkan minum habatussauda (^_^)

Miss Red said...

Alia: wow.....nak rasa..sikit...tp macam tak percaya jus habatussauda sesedap itu..wow..(^_^) teruja nak rasa...

AliaJustea said...

kat sini tak penah nampak lah kak . mak beli kat mana ntah . mak cakap nak call orang tu lagi , tapi tak call2 pun . bekas jus tu je yang ada kat rumah == .

manfaat dia pun sama , buat orang cergas , and the best thing is , boleh kawal berat badan . jiran alia minum , dia kata boleh control berat jugak .

Hencik feraRi said...

kontrol berat? so aku x boleh minum ni..xsesuai la pulak nt jd lalang..tlentok sane tlentok sini..

Anonymous said...

nak jual habbatus saudah

http://jajandarimalang.blogspot.com/2013/09/minyak-habbatus-sauda-100.html