22 August 2011

Mana Erti Persahabatan???.

Mood yang tadi nak update blog dah hilang ke mana ntah...Kata Kunci yang ingin di gunakan hanyalah
PERSAHABATAN..........
Sahabat Selamanya
Mungkin Rasa Ego juga  telah membunuh erti persahabatan itu sedikit demi sedikit........

Kawan dah lama ...........Removed kat fb saja-saja..Mana erti Persahabatan!!!!
Sejujurnya saya bukan sengaja mahu meremovedkan sahabat itu di fb
Cuma saya tak tahu cara lain....

dan

Apabila dituduh menjadi seseorang yang tidak tahu langsung  menghargai persahabatan.Saya hanya mampu bermuhasabah...........Kerana iman dan ilmu ini yang terlalu tipis.Naik dan turunnya pula tidak tahu bila dan bagaimana masanya menjadikan diri terlalu banyak khilafnya.Mohon maaf AWAK
.
Maka:

Seharusnya saya harus berpegang pada hadis-hadis di bawah dan banyak lagi:

Sabda Rasulullah Saw sebagaimana riwayat Anas bin Malik r.a:”Sesiapa yang suka dilapangkan pada rezkinya dan dilewatkan ajal dan umurnya,maka hendaklah ia sambungkan silaturrahimnya

Sabda Rasulullah saw, mafhumnya: "Ketahuilah, bahawa rahmat Allah tidak turun ke atas kaum yang ada di kalangan mereka orang yang memutuskan silaturrahim".

 
Sabda Rasulullah saw maksudnya: "Bahawa bau syurga itu dadapt dihidu dari sejauh lima ratus tahun perjalanan.Tidak dapat tercium bau syurga oleh orang yang derhaka kepada ibu bapanya dan orang yang memutuskan sillatul- rahim".

Allah SWT mengurniakan zuriat yang soleh dan solehah kepada orang-orang yang menjaga silaturrahim.At-Tabrani meriwayatkan hadis dari Abi Darda’ r.a.:”Telah disebut di hadapan Rasulullah SAW hadis yang menyatakan bahawa sesiapa yang menghubungkan silaturrahim dilanjutkan usianya.”Lantas Rasulullah bersabda:”Sesungguhnya ia bukan menambahkan umur tetapi dianugerahkan kepadanya zuriat solehah yang sentiasa mendoakannya selepas kematiannya

Apabila Nilai persahabatan mahu diisi dengan Cinta
Maka taruhannya adalah erti persahabatan itu sendiri
Lalu Persahabatan yang tidak dijadikan untuk Cinta
Persahabatan menjadi mangsa....

So
Untuk itu Berkawanlah kerana Allah ,Baru kita akan dapat merasai kemanisan dalam besilaturrahim yang akan jua membantu kita di akhirat kelak.....
:)

6 comments:

AliaJustea said...

kenapa nih kakak..

i do love my friendship :))

Miss Red said...

I do lov adik..but sometimes we might get hurt when trying to break the don;s in friendship...:) just remind my self....n others..

cik S said...

huhu....me also pernah alami..well,kwn y baik akn stay....i/A...^^

Miss Red said...

yup, u r rite.....al happen got reason..just muhasabah balik...:)

Mohd Zaaba said...

hehehe...:)mcm kenal je

Miss Red said...

Mohd zaaba:hmmmm....