31 July 2017

SNACKS TERLAJAK LARIS DAN MENYIHATKAN (SNACK OHSEM)

Assalamualaikum & Selamat Petang🙂

Anda penggemar Kekacang/Coklat?
Mencari snacks yang berkhasiat, Memberikan tenaga SEPANJANG HARI 


Boleh diberikan kepada anak anak anda,sesuai untuk ibu mengandung dan menyusukan anak




KENAPA ANDA HARUSS MENDAPATKAN CHOC & NUT BAR INI?
🍫Homemade & 100% oleh Bumiputera (HALAL)
🍫"Healthy Snacks"
🍫"Energy Bar"
🍫Isi padat,Tebal& Rangup
🍫 Mempunyai 2 lapisan khasiat
🍫Lapisan bawah: "Dark chocolat"
🍫Lapisan atas - dipenuhi( cereal, kuaci, biji labu, kacang dan almond)
🍫Limpahan maple syrup, corn syrup dan madu
Sangat ohsem, berkhasiat dan lazat.Sesuai dijadikan snack harian kita/ Hari Raya/Doorgift
Sila follow @snacks_ohsem
@snacks_ohsem
@snacks_ohsem_melaka






video
Whatsapp for details : 0192724277/0176382508

27 November 2013

Ini adalah Entry Terakhir......Ms Red :-(

Salam..:)


Ini adalah Entry Terakhir......Yup true......

Ini juga  adalah dilema budak perempuan yang ada 2 blog.

Hahahahhaha...Pening kot, bila ada 2 blog.Satu Blog Cinta & Kawin & Satu Blog diri sendiri. Kekononya kan  dulu tak nak campur blog peribadi dan blog kisah cinta dan kawin..Sebab dulu pun bercehenta & berkawan  pun senyap-senyap je., tup-tup tunang dan kawin.So time tu tak ready nak share dengan sesiapa.Kira macam syok sendiri tulis blog yang lagi satu....haha

Haha.So wujudla this blog
Eh2..korang...Ada sesiapa pernah view tak blog ini...??-  (Jemputla follow kita ^^)
The best part adalah, opss..I think the worst part...Until now tuan punya blog , TAK TAHU  nak hupdate blog  yang mana satu..!!!

Haha..teruk...felt so bad --

Everytime tengok both blog, sangatlah kesian. MACAM TAK BERTUAN je kan...

So after long time, tak hupdate both blog, finally, I am decided to focus on this blog only When Librarian Meet Captain . Yeahhhhhhhhhhhhhh..Merahterusmekarmara/ Ms Red. Ms As, terlalu istimewa , sebab every single things happen in her life & heart, She put all the things here, Sampai sekarang bila baca balik all the previous entry, I am proud of my self (dengan izin Allah) sebab diberikan pengalaman dan rasa  yang sangat berharga dari zaman I study Diploma until I habis Master , sehingga zaman I bekerja, berkahwin......keguguran...................dan macam-macam lagi..

Yeahhhhhhhhhhhh...cukuplah sampai di sini.

 Thank You for all the attention, followers and comments!!

Really appreciate it

Now move on,move on..yeahhh.

Welcome to my new blog!! http://asyusuflife.blogspot.com/

Kalau sudi boleh tekan button follow, yang dah follow, tu Terimaaaaaaaaaaaaa Kasih & Sayangggggg from Ms Red, Ms As, Ms Merahterusmekarmara.......................

I felt sooo Relieved now.....Thank You!!! :)

16 October 2013

"Gempak Giveaway Red Delima Di Nabilabiela.com"

Hye Nabila Biela kita joint segment Gempak Giveaway awak :)
For those yang nak joint, sila joint secepat yang boleh sebelum tarikh tutup
XOXO


SENARAI HADIAH

Telekung solat x 3
Beg x 3
Selendang/Pashmina x 5
T-Shirt x 10

Pemenang boleh pilih sendiri hadiah di laman www.reddelima.com setiap satu di

Kategori 'Sleepwear.'
Kategori 'Officewear'.
Kategori beg.
Kategori 'Accessories'.
Kategori 'Scarf."


11 October 2013

Tips Membeli Rumah -Part 1

Rumah dan Rumah. This is the thing yang nak sangat I buat lepas kawin besides plan for our baby

Start looking for own own house!!.

So How to start??

As usual ...Google..Google..

1.Banking.com 

a) Teliti semua ciri pakej pembiayaan tersebut dan jangan membuat keputusan hanya berdasarkan kepada satu ciri tertentu sahaja. Carilah pakej yang sesuai dengan keperluan kewangan anda di samping menawarkan manfaat tambahan, seperti terma terma pembayaran yang menguntungkan anda.

- Teliti dan Study (Owhk yang ini tak study lagi -_-)

Of course kena ikut kemampuan kita kan (Nak cakap pasal kemampuan ni dan kecukupan duit kita memang selama-lamanya akan menjadi masalah kan,tapi bil fikir rumah adalah KEPERLUAN , maka kami kena berusaha untuk memberi kemampuan untuknya)


b) Buat belanjawan bagi menentukan harga rumah yang mampu anda beli.
Dengan belanjawan ini, anda boleh menentukan harga maksima hartanah yang ingin anda beli. Sebagai panduan, komitmen bulanan seperti ansuran rumah, kereta dan lain-lain bayaran tidak boleh melebihi 1/3 daripada pendapatan kasar isi ruma
Periksa sumber kewangan anda:
Tabungan persendirian
pastikan anda mempunyai tabungan persendirian yang mencukupi untuk menjelaskan bayaran muka (anggaran 10% - 20% daripada harga rumah) dan kos sampingan lain seperti fi guaman dan duti setem (anggaran tambahan 3% - 5%)
Pengeluaran daripada akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
jumlah simpanan KWSP yang boleh dikeluarkan untuk membeli rumah tidak boleh melebihi jumlah yang ada dalam Akaun 2 anda. Sila hubungi pejabat KWSP yang berdekatan untuk membuat pertanyaan berhubung kelayakan membuat pengeluaran tersebut

 c) Rumah Pembinaan vs Rumah Siap (Yang mana satu pilihan kita)



Rumah dalam Pembinaan

Jika anda ingin membeli rumah yang masih dalam pembinaan, sila periksa latar belakang pemaju. Jangan takut untuk bertanyakan pelbagai soalan kepada pemaju. Pemaju yang mempunyai rekod yang baik akan mengurangkan risiko projek terbengkalai. Pastikan pemaju:
mempunyai lesen sah yang dikeluarkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.
mempunyai permit sah pengiklanan dan jualan yang dikeluarkan oleh penguat kuasa tempatan.
Rumah Siap

Jika anda ingin membeli rumah yang telah siap daripada penjual, sila dapatkan nilai pasaran bagi rumah yang serupa di kawasan yang sama.

Of course nak rumah yang dalam pembinaan --.Tapi harga sekarang dekat juta-juta kan-

Need to study hard, work hard and the important thing WORK HARD!!!

30 September 2013

Ending-: Part 1 : Sebelum & Selepas Chicken Pox

 Here is Part 1(Konon sambungan entry hari tu..)....

AlhamdulilAllah  :) almost recovered sepenuhnya from Chicken Pox .It really suffer when you got chicken pox after you miscarriaged.Tapi doesn't matter sebab sakit itu kifarah dosa kita yang telah lalu.Here is some flash back and experienced masa dapat chicken pox hari tu

Sebelum
Day before kena chicken pox memang ada tanda-tanda seperti di bawah. Kebetulan that time a few of my nephew attacked by this sickness

Tanda masa dapat Chicken Pox:
  1. Badan Mengigil
  2. Demam
  3. Jerawat berair di badan 
Cara Merawat 

For sure kena pergi jumpa doc kan , so masa jumpa doc, doc bagi colamin lation, panadol and ubat gatal.Kalau nak healkan dengan cepat better request for  aciclovir-bagus untuk mengurangkan pembiakan virus dan normally bila pergi gov klinik kita akan dapat jugak antibiotik.Jangan lupa minum air kelapa jugak.

During that time memang kena berpantang.Jangan ngada-ngada nak makan kicap, telur ,ayam, seafoood, makanan bergoreng dan berminyak because its will make your body become suffer.Banyakkan minum air masak, mandi dengan bersih. Make sure kuarantin diri daripada berjumpa dengan orang, sebab it easily  merebak melalui udara.

 Selepas
Now after 3 weeks baru owhk, even memang banyak parut dan bekas di sana sini..So as suggested by this video , ada a few way macam mana nak heal all the scar yang ada, lebih-lebih lagi kat muka kita Tapi I just guna  a few tips je dari video dia atas: 

  • Bedak sejuk (Bantu mempercepatkan pengeringan bintik cecair )
  • Dermatix ( boleh dapatkan di farmasi, guardian or watson jugak- this one for removing scar -harga agak mahal jugak around RM 40-60)
  • Bio Oil (juga untuk help you to remove scar)










































































































































Sebelum & Selepas

Time ini sangatlah down tengok muka sendiri..:( Semasa (Day 5)

Eh-eh..abaikan yang sebelah itu.........:P Inilah : Selepas (Day 20)
Banyak lagi scar kat muka tu kan..Ntah bila nak hilang pun tak tahu..:(

Ok done. ini adalah pengalaman sendiri dapat chicken pox, every of us have their own way to treat chicken pox rite, mungkin cara kita tak sama, tapi tak apalah moga ada info yang berguna dalam entry ini..:) ....

Thank You sudi scroll sampai habis....

Ok bye

16 September 2013

Part 0: Chicken Pox


Tengok jam dah nak pukul 1..Ciss..ingatkan nak hupdate seperenggan dua , tp blogwalking kat Blog Miss Hiddy and Nzaodon dah dekat setengah jam...hew...hew...Btw just nak share last week habis je berpantang I dapat Chicken Pox..or Cacar Air.....


Nanti I story pengalaman I kena Chicken pox ni, dan how I treat my chicken pox...Sekarang muka dah macam apa ntah, Badan pulak..tak sanggup nak tengok you alls, sampai sekrang mandi je mesti I akan tutup mata rapat sebab tak sanggup tengok diri penuh dengan virus Chicken Pox...


Ok boss dah panggil

Later I hupdate lagi

  :)



04 September 2013

Wordless Wednesday: Rezeki



"Seindah sawah padi pagi menjadi nadi si jelapang padi"

Rezeki itu akan sentiasa ada untuk orang yang percaya bukan?
 (Takut.........Cuba memujuk hati supaya tetap yakin)

Moga penghijrahan itu adalah jalan yang terbaik untukku